вівторок, 11 січня 2011 р.

У червоновухої черепахи опухли очі. Що робити?

У природних умовах червоновухі черепахи мають досить міцне здоров’я. Але в домашніх умовах, які не завжди відповідають санітарно-гігієнічним, черепахи стають уразливими до всіляких хвороб. Як правило, причиною захворювань, а деколи і загибелі тварин є їх утримання у незадовільних умовах (брудна вода, низька температура, відсутність ультрафіолетового опромінення), вади в годуванні. Основним завданням утримувача червоновухих черепах є профілактика захворювань, яка зводиться до створення нормальних умов утримання тварин та їх правильного годування. Опромінення ультрафіолетом, додавання в раціон вітамінно-мінеральних домішок попереджує багато хвороб.
Якщо у черепахи опухли очі, то що робити?
Перш за все, потрібно з’ясувати причину: А-гіповітаміноз чи брудна вода? Основна причина захворювання – авітаміноз А, – відсутність або мала кількість каpотино-містких кормів (молоко, яєчний жовток, морква, печінка). У тваринки спочатку опухають очі, а далі на язику утворюється білий наліт неприємного запаху, а на шкірі можуть з’явитися виразки. Для профілактики черепахам дають корми з високим вмістом вітаміну А: "Тpивіт", "Тетpавіт", а також слідкують за чистотою води в акватераріумі.
Хворих тварин обов’язково відокремлюють від здорових, утримують на сухому місці. Щоденно тваринці роблять кількагодинні теплі ванни (температура води – 26-28 град.). При лікуванні застосовують внутрішньо м’язові ін'єкції чистого вітаміну (ретинол ацетат) з розрахунку 6-12 тис. М.О. на 100 г живої маси. Ліки вводять інсуліновим шприцом два рази з інтервалом у три тижні. Уражені очі 2-3 рази на день промивають 3% розчином борної кислоти. Можна застосовувати мазі для очей з антибіотиками.
Одночасно потрібно подбати про збалансоване харчування червоновушок. Крім тваринної до їх раціону потрібно додати багату на вітаміни і рослинну їжу, адже червоновухі черепахи не є строгими хижаками. Вони з великим задоволенням поїдають також водяні рослини: ряску, pоголистник, людвігію, цеpатоптеpіс. Їх можна вирощувати в окремому акваріумі, а в акватераріум періодично кидати гілочки або листочки.
Не відмовляються червоновушки і від листя салату, щириці (амаранту), шматочків свіжих огірків, ошпареної окропом капусти (без цієї пpоцедуpи вода дуже швидко забрудниться) кульбаби, конюшини, шкірочок кавунів. Поїдають черепахи і грудки нитчастих водоростей.
У літеpатуpі є відомості, що для червоновушок шкідливими (отруйними) є пасльонові, лютикові та лікарські рослини, які містять алкалоїди. До отруйних відносяться кімнатні рослини: дифінбахія, еуфорбія, азалія, олеандр та інші. З водоростей не можна давати черепахам елодею (досить поширена акваріумна рослина), лагенандру, амбулію (лімнофілу).

 Півники (родина амарантових) можна вирощувати на підвіконнику

24 коментарі:

  1. Яким же чином такій малечі очі промивати? :)
    Бажаю вашим черепашкам не хворіти!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за побажання. Я стараюся, щоб вони не хворіли. А ця стаття - відповідь на запитання одного анонімного дописувача, у його черепахи опухли очі. А ченята промивати цій малечі таким же чином, як і будь-кому: набрати ліки у піпетку і капнути, притримуючи голову. Ну, і бути обережним, бо буде вириватися з рук і може добре подряпати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня в моєї черепахи опухли очі вона не червоновуха я роблю ванночки з марганцовки !що робити ще ? тваринка не їсть (((

      Видалити
  3. Дуже дякую Вам за поради. Ми вже возили до лікарів, але кожен говорить по своєму... Вкололи їй вітаміни вчора, а сьогодні-антибіотик. Але з кожним днем вона згасає на очах... Вже має закладений носик, весь час відкриває ротика.

    ВідповістиВидалити
  4. У нас була майже така ж сама історія з Нептиком, коли він у 4 місяці захворів запаленням легенів. Біостимулятори і антибіатики повернули його вже з того світу: на 10-й день хвороби знайшли лікарів, а через пять днів він з'їв одного мотильочка. На другий день - вже з'їв декілька. Слава Богу, обійшлося. Думаю, Бог допоможе і у Вашого черепашеняти буде все гаразд.

    ВідповістиВидалити
  5. Допоможіть, будь ласка!
    Два місяці назад купила собі дві червоновухі черепашки!Спочатку все було добре, але одна черепаха зовсім не росте!Вже кілька днів у неї знизився апетит,вона майже не плаває у воді,а просто лежить з заплющеними очима на суші!Одне око вона взагалі не розплющує!В неї вже навтіь зморщилась шкіра!На даний момент одна черепашка вже досягла величеньких розмірів,а друга зовсім зчахла.....вона навіть не може нормально схопити їжу...Порадьте що робити!

    ВідповістиВидалити
  6. Допоможіть, будь ласка!
    Два місяці назад купила собі дві червоновухі черепашки!Спочатку все було добре, але одна черепаха зовсім не росте!Вже кілька днів у неї знизився апетит,вона майже не плаває у воді,а просто лежить з заплющеними очима на суші!Одне око вона взагалі не розплющує!В неї вже навтіь зморщилась шкіра!На даний момент одна черепашка вже досягла величеньких розмірів,а друга зовсім зчахла.....вона навіть не може нормально схопити їжу...Порадьте що робити!

    ВідповістиВидалити
  7. Я не можу надати Вам кваліфіковану допомогу тому, що я такий же любитель тварин, як і Ви. Але декілка загальних порад дам: 1) відділіть хвору черепаху від здорової - це обовязково; 2) для хворої черепахи до надання їй ветеринарної допомоги можна зробити теплі ванночки рожевого кольору марганцівки з температурою 28-29 градусів 1-2 рази на день; 3) температура води в акваріумі не повинна бути нижча 22-24 градусів; 4)подбайте про ультрафіолетову лампочку (спочатку на декілька секунд, а тоді хвилин її треба вмикати щоденно) і про лампочку розжарення; 5) слідкуйте за чистотою води, в залежності від об'єму акваріуму міняйте воду щоденно для малого і рідше - для великого; 6) хвору черепаху обов'язково негайно віднесіть до ветеринара для з'ясування причини хвороби і призначення лікування.

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже дякую за поради!

    ВідповістиВидалити
  9. Допоможіть у мене черепаха занедужала на А-гіповітаміноз потім усе перейшло до запалення повік очей я звернулася до ветеренара і він порадив каплі для очей чесно навіть назви не памятаю))) капала днів з 5 потім придбала чиктонік за порадою лікаря і не змогла закапати у ротик не разу тому почала шукати іншу інформацію на черепахі.ру тоді лікар за тими даними уколов інтровіт наступний укол має бути цією пятницею порадьте будь- лака що можна ще зробити щоб моя черепашка вилікувалася завчасно дякую.

    ВідповістиВидалити
  10. і ще я хотіла спитати що робити коли черепашка нічого не їсть і чи може від запалення очей довге голодування привести до ниркова недостатність

    ВідповістиВидалити
  11. Перш за все подбайте про здорові умови утримання Вашої черепахи. Ніяке лікування не допоможе, якщо не будуть дотримані елементарні умови:чиста вода, температура не нижча 24 градусів, ультрафіолетове опромінення тощо. Перечитайте уважно статтю, коментар до якої Ви залишили, а також перегляньте інші. Ви знайдете для себе тут багато цікавого. А за лікування відповідає ветеринар.

    ВідповістиВидалити
  12. Усе може може бути. Лікуйте і створюйте відповідні умови. До першого року народження черепахи дуже вразливі, тому потрібно їх дуже ретельно доглядати. Після року догляд може бути простіший, черепахи витриваліші і про себе "нагадають".
    А зараз почніть робити декілька теплих (не менше 30 градусів)30-хвилинних ван з марганцівки (слабо-рожевий розчин)- по одній вані в день, воду підтримуйте сталої температури терморегулятором.
    Якщо черепаха давно не їсть, то попросіть ветеринара зробити інєкцію біостимулятора. І обов'язково подбайте про ультрафіолетову лампу. Без неї черепаха не виживе.

    ВідповістиВидалити
  13. ДЯКУЮ ЗА ВАШІ ПОРАДИ

    ВідповістиВидалити
  14. Будь ласка! Хай здоровою росте Ваша черепаха, а Вам для бажаю великого терпіння для цього, бо здоров'я черепахи в буквальному смислі у Ваших руках!

    ВідповістиВидалити
  15. доброго дня!
    ми купили черепашку 2 дні тому...з того часу вона не їсть...скажіть будь ласка, чи можлива така причина, що в неї якийсь стрес і як нам її нагодувати? (даємо корм, який порадили у зоомагазині)

    ВідповістиВидалити
  16. Добрий день. Причин відмови черепахи від їжі може бути декілька: якщо раніше черепаха таку їжу не їла, вона буде відмовлятися від неї; може бути причиною й стрес. Попробуйте дати декілька штук гамарусу (сухі креветки, продають для годування акваріумних рибок). На ринку для рибалок продають мотиля, попробуйте ним погодувати. Для малої черепахи достатньо декілька штук. Спостерігайте за поведінкою черепахи, може вона простуджена була, а тепер проявляються симптоми. Від декількох днів голодування черепаха не помре, а від хвороби - може й померти, тому треба спостерігати і вирішувати, що робити далі. Хай буде все гаразд і Ваша тваринка Вам тільки приносить радість.

    ВідповістиВидалити
  17. Доброго вечора, я також маю червоновушку ) тільки їй 3 місяці, і вона постійно голодна. Кожного дня я змушена їй 2 рази кидати корм - сухий гаммарус по 10-15 штук, а якщо я це не зроблю то вона шкрябає скло. Підкажіть мені будьлска. чи є це нормально для її віку, чи це вже переїдання.

    ВідповістиВидалити
  18. Добрий день. До харчування черепах у кожному випадку треба підходити індивідуально. Загальний підхід: годувати черепаху потрібно в один і той же час 1 раз на день до 2-3-х-річного віку. Після 2-3 років черепах годують 1 раз у 2-3 дні. Норма: об'єм їжі на один раз повинен бути приблизно рівним об'єму голови черепахи. Є й інший показник: норма їжі визначається за кількістю їжі, яку черепаха може з'їсти за 15 хвилин.
    Щодо Вашої черепахи, то спробуйте урізноманітнити їжу, дайте їй мотиля, рослинну їжу (тонесеньку скибочку банана), попробуйте спеціальний корм для черепах. Черепаха повинна отримувати збалансований вітамінний корм.

    ВідповістиВидалити
  19. Допоможіть будь ласка! У моєї червоновухої черепашки Маруськи запалення очок! Що робити?Допоможіть!

    ВідповістиВидалити
  20. Доброго дня!
    Відповідь а своє запитання Ви можете знайти, читаючи уважно цю статтю і коментарі до неї. Нагадаю, що перш за все, потрібно з’ясувати одну причину з двох: А-гіповітаміноз чи брудна вода? Основна причина захворювання – авітаміноз А, – відсутність або мала кількість каpотино-містких кормів (молоко, яєчний жовток, морква, печінка). У тваринки спочатку опухають очі, а далі на язику утворюється білий наліт неприємного запаху, а на шкірі можуть з’явитися виразки. Для профілактики А-гіповітамінозу черепахам дають їжу з високим вмістом вітаміну А: "Тpивіт", "Тетpавіт", а також слідкують за чистотою води в акватераріумі.
    Хворих тварин обов’язково відокремлюють від здорових, утримують на сухому місці. Щоденно тваринці роблять кількагодинні теплі ванни (температура води – 26-28 град. можна поступово температуру збільшувати до 30 град, а тоді таким же чином зменшувати до 24). Зверніться до ветеринара. При лікуванні застосовують внутрішньо м’язові ін'єкції чистого вітаміну (ретинол ацетат) з розрахунку 6-12 тис. М.О. на 100 г живої маси. Ліки вводять інсуліновим шприцом два рази з інтервалом у три тижні. Ветеринар це зробить. Уражені очі 2-3 рази на день обережно промивають 3% розчином борної кислоти. Можна застосовувати мазі для очей з антибіотиками. Знву ж таки, порадьтеся з ветлікарем.
    І забезпечте своїй Марусьці чисту воду та ультрафіолет.
    Здоров'я Вам і Вашій Марусці! З Різдвом Христовим!

    ВідповістиВидалити
  21. Доброго дня! Важко щось порадити на відстані... Потрібно щоб Вашу черепаху оглянув ветеринар. Можливо у неї якесь загальне захворювання, а опухлі очі - це вже як наслідок. Зробіть декілька ультрафіолетових опромінювань, вони діють комплексно. Знайдіть форум любителів черепах, порадьтеся з ними, може хтось чимось Вам допоможе...

    ВідповістиВидалити
  22. Я дуже дякую вам за ваші статті про червоновухих черепах, тому, що маю таких. Вони є в мене тільки це літо, відколи я їх купив. Це самець і самка. Десь 2 тижні тому Ґуей (самець) захворів, в нього напухли очка, а він їх закрив і не хотів відкривати. Я подумав, що це таке захворювання, як ви написали в статті. Я переселив Ґуейчика, щоб Голлота (самка) не захворіла. Я почав вводити в його їжу Тетравіт. З часом Ґуейчик почав відкривати очі. Тому я хочу спитати вас чи це ця хвороба, що є написана в статті, та, чи треба і як треба промивати очі борновою кислотою, чи розводити її, чи ні?

    ВідповістиВидалити
  23. Доброго дня! Я не ветеринар і діагноз захворювання черепахи встановити не зможу не тільки на відстані, але й у безпосередній близькості. Але порекомендую дотримуватися чистоти в акваріумі, давати вітамінну їжу (печінку, зелену молоденьку конюшину, листя кульбаби...). Якщо очі мутні, є наліт, з очей тече, то використовуєте для промивання той же розчин, що й для людей. Піпеткою крапаєте одну краплину в куточок ока, хвилинку тримаєте і відпускаєте. Можна зробити для черепахи теплі ванночки із слабо-рожевої марганцівки, або з слабого розчину ромашки... Хай поплаває черепаха у такій ванні хвилин 30-40. Початкова температура води не більша 32 градусів.
    Здоров'я Вам!

    ВідповістиВидалити