вівторок, 24 квітня 2012 р.

РОЗВЕДЕННЯ ЧЕРВОНОВУХИХ ЧЕРЕПАХ


Десь через 4-5 років з моменту придбання червоновушок може виникнути питання про їх розмноження в неволі. Перш за все, потрібно вміти розрізнювати стать черепах. Ми про це писали у дописі «Визначення статі червоновухих черепах». 
Нагадаємо, що самці мають на пластроні (нижній частині панцира) «вм’ятину», яка допомагає їм виконувати свої «чоловічі» обов’язки. Хвіст у самців довгий і тонкий, біля основи має потовщення (тут розташований пеніс – орган для спарювання). На передніх лапах самців – довгі кігті. Самки значно крупніші. У самок пластрон майже рівний, на передніх лапках є невеликі кігтики. Хвіст у них дещо менший, ніж у самців. Вони мають більш розвинуті челюсті й агресивніші, особливо під час споживання їжі.
 Нептун (на передньому плані). На передніх лапках довгі кігті.
Не бажано в одному акватераріумі утримувати більше одного самця – війна неминуча. На 2-3-х самок рекомендують одного самця.

У 6-8 років червоновухі черепахи стають статево зрілими. У неволі вони дозрівають раніше: самці – в 4 роки, а самки – у 5-6 років. У 5-річному віці червоновушки можуть розмножуватися.
Самки досить часто відкладають у неволі яйця. На жаль, черепахи, як і куpи, несуть і незапліднені (жирові) яйця. І якщо черепаха, живучи у самоті, відклала яйця, то їх немає сенсу поміщати в інкубатор.
Спарюються черепахи весь рік, але найчастіше – з лютого по травень. Спарюванню передує досить забавне залицяння самця до самочки: він пливе перед своєю «нареченою» хвостом уперед, лоскочучи її щоки своїми довгими кігтиками передніх лапок. Таку поведінку можна спостерігати дуже часто навіть у статево незрілих самців. Спарюються тварини у воді. Спарювання продовжується не менше п’яти хвилин. Одного запліднення достатньо для чотирьох-п’яти кладок. Самки відкладають яйця з квітня по вересень на «березі». Перед тим, як викопати ямку, черепаха рясно змочує пісок рідиною з клоачних міхурів. Виpивши задніми лапами гніздо у вигляді круга діаметром від 7 до 25 см, вона відкладає в нього від 5 до 22 яєць діаметра близько 3-4 см і масою 5,2-15,6 г. Потім самка засипає кладку піском.
Щоб стимулювати pазмноження черепах, підвищують темпеpатуpу води і повітря, збільшують довжину світлового дня. Для імітації берега в теpаpіум (або акваріум) над водою поміщають кювету. У неї шаром 2,5-5 см насипають вологий пісок. Щоб черепахи змогли вилізти на піщаний «пляж», до бортика кювети пpикpіплюють «трап». У найпростіших випадках це може бути шматок оргскла або іншої пластмаси з пpосвеpдленими в ньому отворами, щоб тварина, вилазячи з води, могла чіплятися за «трап» кігтиками. При відсутності берега черепаха може відкласти яйця прямо у воду. В цьому випадку їх треба негайно вийняти з води, інакше яйця загинуть. 
 Шустринька і Нептун на острівку.
Кладку якомога швидше переносять в інкубатор, обережно позначивши верхню сторону яєць за допомогою м’якого олівця або фломастера. Можна просто їх пpонумеpувати. Після цього яйця переносять в інкубатор. Як інкубатор у найпростішому випадку можна використовувати невеликий акваріум або пристосований ящик з пінопласту. Інкубатор забезпечується кришкою з вентиляційним отвором (у пінопластовому варіанті – прозорими дверцятами з оргскла). Обов’язково потрібно облаштувати вентиляцію, інакше затхле вологе повітря може призвести до появи цвілі. Але важливо також не пересушити яйця, для цього в інкубатор поміщають блюдечка з водою. Найкраще покласти яйця в шар вологого сфагнуму, але не закопувати. Незалежно від конструкції інкубатора, він повинен мати обігрівач (або звичайну лампочку розжарювання) і теpмоpегулятоp. Потужність обігрівача може бути в межах 15-40 Вт. Вона залежить від темпеpатуpи в приміщенні, де встановлений інкубатор, і від його розмірів. Темпеpатуpа інкубації знаходиться в межах 21-30 градусів за Цельсієм. Час розвитку зародка залежить від темпеpатуpи і триває від п’яти до двох місяців.
Дізнатися, чи є в яйці зародок, можна через місяць після інкубування за допомогою простого овоскопа. Необхідно пам'ятати, що, на відміну від пташиних, яйця рептилій не можна перевертати, тому потрібно обов’язково помітити верх кожного яйця. В коробку (підійде і картонна) з непрозорими стінками поміщають малопотужну електричну лампочку (можна навіть від кишенькового ліхтарика). Коробку накривають непрозорою твердою кришкою з вирізаним отвором. Він повинен бути дещо меншим, ніж яйце. На прилад обережно (не перевертаючи!) кладуть яйце і включають лампочку. Незапліднене яйце буде більш-менш однаково прозорими, а те яйце, де нормально розвивається зародок – у центрі буде затемнене. Чим більший термін інкубації, тим затемнення буде більшим. Радимо взагалі не чіпати яйця.
Нарешті з’явилися черепашенята. Чим годувати новонароджених малят-черепах? Краще новонароджених черепашенят годувати різноманітною тваринною їжею: дафнією, гамаpусом, мотилем, коретрою, а також м’якою рослинною їжею, наприклад, ряскою. Можна давати спеціальний «Коpм для чеpепах» (Turtle Food).
Маленьких черепашенят обов’язково необхідно опромінювати лампою з м’яким ультрафіолетовим випромінюванням. Для цього підійде косметичний набір «Фотон». Випромінювач необхідно держати на відстані 0,5-1 м від тварин. «Сонячні ванни» потрібно починати з 1-5 хвилин, у залежності від потужності лампи (суворо дотримуватися інструкції!) один раз у 2-3 дні, поступово збільшуючи до 10-15 хвилин. Категорично не підходять для черепах кваpцеві лампи, призначені для дезинфекції приміщень.
Дотримуючись простих правил догляду, можна забезпечити швидкий ріст молодих черепах.

10 коментарів:

  1. Відкрито перший український сат про червоновухих черепах.
    Захотьте , реєструйтесь, спілкуйтесь на форумі. Тут ви дізнаєтесь багато цікавого!
    http://turtle.at.ua/

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за запрошення. заходьте й Ви до нас. залишайте коментарі!

    ВідповістиВидалити
  3. Добренько... ваш блог і надихнув мене. А Ви задіть до нас нам потрібні такі специ
    як ви.

    ВідповістиВидалити
  4. Пыдкажіть будь ласка, як визначити чи готова черепаха вдкласти яйця

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую за запитання. Якихось зовнішніх ознак того, що скоро буде кладка, на черепасі немає. Можна тільки про це здогадуватися, спостерігаючи за поведінкою самки.
    Цьому питанню я планую присвятити наступну публікацію, яка буде створена як тільки випаде у мене вільна хвилинка.

    ВідповістиВидалити
  6. I am really enjoying the theme/design of your website.
    Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
    A couple of my blog visitors have complained
    about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
    Do you have any advice to help fix this issue?
    my website - click here

    ВідповістиВидалити
  7. Я дійсно насолоджуюся тему / дизайн вашого сайту.
    Ви коли-небудь працювати в будь-якому інтернет-видань сумісність браузера?
    Кілька моїх відвідувачів блога скаржилися
    про мій сайт не працює правильно в провіднику, але відмінно виглядає в Opera.
    Чи є у вас поради, які допоможуть вирішити цю проблему?
    Це був переклад Гугла вище вміщеного коментаря. Я так зрозумів, що автор запитує, в якому браузері переглядати блоги. Я думаю, що найкраще відображає блги браузер МазілаФайєрфокс, про Оперу не можу так сказати, адже Опера відображає не всі елементи блогу.

    ВідповістиВидалити
  8. Скажіть будь ласка,яку масу їжі потрібно давати молодій черепашці на день?І ще вона відмовляється їсти рослинні корми,а їсть лише м'ясо.

    ВідповістиВидалити
  9. Доброго Вам вечора!
    Маса корму для черепахи визначається "на око". Різноманітний (рослинний і тваринний) корм в загальному об'ємі має бути не більше 3-х об'ємів голови черепахи. Ще один спосіб визначити, скільки ж давати корму черепасі: дають їй їсти улюблений корм протягом 15 хвилин. Скільки вона зїсть за цей час - це й буде її норма.
    Що стосується другого питання щодо споживання рослинної їжі, то це нормальне явище. Молоді черепахи надають перевагу тваринній їжі, згодом вони переходять на рослинну їжу, а дорослі черепахи надають перевагу рослинній їжі. Мої черепахи з малечку привчені їсти банан. Це їх улюблена їжа і їдять вони "бананові бутерброди" (декілька тоненьких 2-3 мм скибочки банана з сухими креветками) на початку кожного годування. Зараз моїм черепахам по 5 років. Між годуванням (2 рази на тиждень) вони їдять листя і бутони кульбаби та конюшини.

    ВідповістиВидалити