неділю, 11 січня 2009 р.

Хвороби червоновухих черепах, їх лікування та профілактика (болезни красноухих черепах)

Не подумайте, що ми не хворіємо. Коли Нептику було близько 4-4,5 місяців, він дуже важко захворів: не хотів нічого їсти, не міг упірнути, плавав тільки на поверхні води, з великими зусиллями вилазив на вершину амфори під тепле проміння лампочки і весь день там сидів. Дихання було важким, носик був забитий слиззю. Наші опікуни дуже переживали за Нептика, шукали інформацію про хвороби червоновухих черепах та їх лікування в Інтернеті, зверталися у ветлікарні міста, але все було безрезультатно. Нептик згасав на очах, а ветлікарі не брались за лікування, тому що спеціалізувалися вони на лікуванні хвороб кішок і собак.
Ішов другий тиждень. Нептику було дуже важко, опікуни були у відчаї, вже збиралися його лікувати самотужки: деяку інформацію отримали з Інетернету, за всіма ознаками у черепахи була двохстороння пневмонія. Якщо цю хворобу не лікувати, то через два тижні черепаха помирає. Коли раптом знайомі повідомили, що в одному з нових мікрорайонів міста є ветлікарня, у якій лікують крім кішок і собак ще й інших тварин. Нептику і нам усім повезло: у ветеринарній клініці "ХЕЛС" дійсно лікували черепах молоді ветлікарі, випускники ветеринарного факультету місцевого аграрного університету. Ін'єкції біостимуляторів, антибіотиків, гарячі ванни (до 32 градусів) з ромашки і марганцівки на 15-20 хвилин зробили чудо: через 3 дні після початку лікування Нептик з'їв малесенького мотилька, а на наступний день ще два. Далі здоров'я Нептика пішло на покращення. Тоді ж опікуни придбали УФ-світильник GLOBAL F18T8BLB (рекомендованих не виявилося в магазинах міста).
А через три тижні опікуни придбали мене, Шустрика. Мені було 2,5 місяці. Я був поміщений в окремий акваріум. Переліт з Індокитаю (чи Китаю) не міг не відбитися на моєму здоров'ї. Через два тижні я захворів. Симптоми були ті ж, що й у Нептика. Але наші опікуни вже мали певний досвід: на третій день після прояву хвороби віднесли мене у ветлікарню, де мені призначили внутрім'язово ін'єкції антибіотика (розчин ентроксилу - 0,04 мл - 1 раз/день - 3-5 днів). Вдома я приймав гарячі ванни з марганцівкою або з ромашкою. Через 2 дні я почав їсти.
Що стосується профілактики хвороб, то це мають бути комплексні заходи: раціональне харчування, дотримання санітарії, температурного режиму води та повітря. Під час прогулянок на повітрі не можна допускати протягів та різких змін температури, бо ми до них дуже чутливі. До профілактичних заходів хвороб відноситься також і щоденне УФ-опромінення нашого помешкання.

41 коментар:

  1. у моєї черепахи ті самі симптоми...що мені робити??

    ВідповістиВидалити
  2. Уточніть, які саме "симптоми", адже у статті йдеться про різні хвороби. По-можливості, зверніться до ветеринарного лікаря. Може він Вам щось порадить.

    ВідповістиВидалити
  3. Якщо це симптоми пневмонії, як тут описано, то можна робити внутрім'язово ін'єкції антибіотика (розчин ентроксилу - 0,04 мл - 1 раз/день - 3-5 днів для черепахи масою 40 гр. Потрібно робити гарячі ванни (до 36 град на 3-10 хвилин - час збільшувати поступово) з марганцівкою або з ромашкою (краще чередувати.
    Можна порадитися з аптекарем, які антибіотики використовують для лікування пневмонії у людей, і яка доза на 1 кг. Розрахувати дозу, наприклад на 5 кг. Влити в посудину 5 літрів води, висипати туди антибіотик, розмішати добре і посадити у цю воду черепаху. Слідкувати за температурним режимом (для хворої черепахи градусів 26 не нижче), забезпечити ультрафіолетом і прикріпити на висоті до40см лампочку розжарення не більшу 40 ват, щоб черепаха могла грітися. Хай одужує Ваша черепаха!

    ВідповістиВидалити
  4. моя черепашка то завмирає то рухається.Вона тиждень не їсть.Що робити?

    ВідповістиВидалити
  5. Звернутися до спеціаліста-ветеринара.
    Скільки Вашій черепасі? В яких умовах вона живе?

    ВідповістиВидалити
  6. Нашій черепашці 7 місяців і три дні назад появилося якесь утворення розміром з горошину під лівим вушком. Може хтось знає що це таке і як його позбутися... Апетит хороший і активна як завжди.





    ВідповістиВидалити
  7. Може бути якась пухлина від подряпини чи іншого пошкодження шкіри. Уважно спостерігайте за поведінкою черепахи і за розміром та виглядом пухлини. Зробіть декілька теплих ван (30-32 градуси)черепасі з настою ромашки чи календули або рожевого розчину маргацю.
    Якщо будуть якісь зміни чи то у поведінці черепахи, чи то у зовнішньому вигляді пухлини, то зверніться до етеринарного лікаря за порадою.

    ВідповістиВидалити
  8. Наша черепашка живе у нас 4 місяці. Через три місяці з придбання у неї на панцирі появились чорні крапочки. З часом їх кількість збільшується.Підкажіть шо робити, адже у нашому місті немає ветеринара який лікує черепах.

    ВідповістиВидалити
  9. Наша черепашка живе у нас 4 місяці. Через три місяці з придбання у неї на панцирі появились чорні крапочки. З часом їх кількість збільшується.Підкажіть шо робити, адже у нашому місті немає ветеринара який лікує черепах.

    ВідповістиВидалити
  10. Це може бути природна зміна окрасу панцира, якщо темні крапки з'являються майже симетрично. Черепахи тільки в юному віці "смарагдові-изурудные", з віком вони стають темнішими, а колір панцира самців може стати навіть чорним. Уважно спостерігайте за зовнішніми змінами панцира і поведінкою черепахи. Контролюйте "гнучкість" панцира, можливо не вистачає вітамінів та УФ-променів. У вас є ультра-фіолетова лампа? Якщо немає, то потрібно придбати і всі проблеми з хворобами панцира будуть вирішені.

    ВідповістиВидалити
  11. привіт)) у мене червоновуха черепашка і я не знаю що робити, підкажіть будь ласка,у неї навколо лапок та шиї прозора плівка, нагадує розмокшій вату, я не знаю як це описати.Шо це може бути? це так линяють черепахи,чи у неї якась хвороба?

    ВідповістиВидалити
  12. Доброго дня Вам, шановний дописувачу! Скільки вашій черепасі місяців, років? У черепах буває періодично (зазвичай ранньою весною) линька. Якщо відпадання верхнього шару шкіри не супроводжується якимось помітними ушкодженнями шкіри, то все гаразд. Для профілактики захворювань можна зробити декілька разів теплі ванни з марганцівки (слаборожевий розчин, температура не вища 30-32 градусів). І продовжуйте уважно спостерігати за поведінкою черепахи. Черепаха має бути активною:пручатися, коли беруть у руки, шипіти, ховати голову. Очі повинні бути чистими, у роті не повинно бути нальоту, ніздрі не повинні бути забиті слизом. Якщо це так, то все буде гаразд.

    ВідповістиВидалити
  13. Доброго дня!В нас є червоновуха черепаха, їй 7 - 8 років, взяли її з притулку, тому точного віку не знаєм. Десь місяць тому вона почала гнути шию вправо чи вліво і під час цього з'являється якийсь дивний хрускіт, потім починає терти шию лапкою. Зараз почали помічати , що вона робить це все частіше і частіше. Їсть як завжди добре, на шкірі і на панцирі ніяких змін, плям немає. Підкажіть , будь ласка, що це може бути? І чи варто звертатися до ветеринара?

    ВідповістиВидалити
  14. Причин може бути декілька: паразити, падіння з висоти... Якщо у черепахи на шиї є кліщі, то може бути така її поведінка, але хрускіт... У цьому випадку його не повинно бути.
    При падінні з певної висоти черепаха витягує голову і таким чином голова і шия є ніби амортизатором і удар приходиться на голову і шию. Тому, у будь-якому випадку потрібно звернутися до ветеринара, щоб він оглянув тваринку. При необхідності у ветлікарні можна зробити рентгенівський знімок шиї. Хай одужує Ваша черепаха і все буде гаразд.

    ВідповістиВидалити
  15. Доброго дня! У мене ось уже місяць живе червоновуха черепашка (десь 5 см). Проблема полягає в тому, що вона ось уже десь день 3-4 не хоче їсти корм, який раніше їла щодня! Я дуже хвилююся чи не захворіла вона(((( Ніби нічого такого не помічаю за нею: активна як і раніше, особливо коли бігає по підлозі. Хвилююся, щоб це була не простуда чи пневмонія, але дихає ніби нормально! Допоможіть і підкажіть! Просто проблема найбільша в тому, що я завтра їду геть і буду дома аж через тиждень, а хлопець щодня на роботі, тож в лдікарню попасти черепашка зможе не раніше як за тиждень. От і цікаво чи не станеться з нею чогось поганого за цей час!!! Благаю, підкажіть щось!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  16. Доброго вечора! Прошу вибачення за затримку, був у відрядженні.
    Черепасі інколи корисно буває недоїсти, ніж переїсти. Простуда проявляється через виділення із носика - насморк. При пневмонії черепаха плаває на поверхні, не може зануритися на глибину. Слідкуйте за загальним станом і поведінкою черепахи, а також за станом очей, ротика, носика. Не зволікайте з ветеринарним оглядом.

    ВідповістиВидалити
  17. в мене недавно впала з рук черепашка на землю,чи могла вона собі шось рлшкодити.зараз вона почала менше їсти і цілий день сидить в доміку,випливає тільки ввечері

    ВідповістиВидалити
  18. "в мене недавно впала з рук черепашка на землю,чи могла вона собі шось пошкодити.зараз вона почала менше їсти і цілий день сидить в доміку,випливає тільки ввечері"
    Могла пошкодити, у першу чергу - панцир, лапки, шийні хребці. Тому потрібно уважно подивитися, як пересувається і рухається черепаха, чи не кульгає, чи не має переломів (особливо внутрішніх). Якщо є можливість, то можна зробити рентгенологічний знімок у ветклініці і точно сказати, чи є у черепахи переломи.
    Черепахи з меншою масою при падінні завдають собі менше шкоди. Старайтесь, щоб Ваша черепаха не падала, адже при падінні може бути як перелом кінцівок, так і панцира, що дуже небезпечно... Апетит у черепах в зимовий час значно нижчий, ніж в активну пору року. Якщо черепаха менше їсть - це не страшно. Дивіться за її поведінкою - з рук вона повинна намагатися злізти, навіть якщо й Ви її приручили до рук... Спостерігайте за своєю черепахою та аналізуйте. Це дасть Вам багато корисної інформації... Здоров'я Вам і Вашій черепасі! ;-)

    ВідповістиВидалити
  19. В мене дві маленькі черепахи. Їм чотири місяці як їх купила.В одної з них лущиться панцир(похоже на наліт, який дає здиратись).Це не на всьому пансирі, а на високих місцях "квадратиків".
    Друга черепаха менш активніша(вона від народження світліша і менша).В неї такого нальоту не спостерігається.
    Незнаю шо сталось з пансером?

    ВідповістиВидалити
  20. Забезпечте черепахам, перш за все, повноцінне харчування. Міняйте регулярно воду і опромінюйте тваринок ультрафіолетом. Раз в рік відбувається линька черепах. Спостерігайте за самопочуттям та поведінкою черепах. Якщо помітних змін немає, черепаха веде себе як і раніше, то все пройде. Якщо черепаха веде себе мляво, мало активна у порівнянні з тим, якою була раніше, то це симптоми занедужання. У такому випадку, якщо є можливість, - зверніться до ветлікаря.

    ВідповістиВидалити
  21. доброго дня! у парку 10 днів тому ми знайшли жовтовуху черепаху розмір панцира довжина 7 см,але проблема в тому що на правій лапці в неї зовсім немає кігтів а на лівій лишень два.А ще на повіці з явилося почервоніння.Ми купили їй акваріум,лампи,годуємо мотилем вона їсть із задоволенням,але більшість сидить на суші.Що з нею,підкажіть.Дякую

    ВідповістиВидалити
  22. Доброго дня! Що можна сказати про Вашу черепаху з того, що Ви написали? Кігтики втратила черепаха від недбайливого догляду попередніх господарів. Звичайно, вони їй потрібні, але якщо так трапилося, то черепаха житиме без кігтів. Почервоніння ока може бути з різних причин: інфекція, забруднення води, механічне подразнення. Попробуйте зробити декілька ванночок для неї. Невелику широку баночку на 1.5-2 літра наповніть теплим (до 32 град) розчином світло-рожевої марганцівки і помістіть черепаху на 15 хвилин перший день, а тоді додавайте по 5 хвилин до 30 хвилин. Ванночки робіть увечері. Можна для ванночок заварювати ромашку (1 столову ложку на 1-2 літра води, настоювати не менше 30 хв, процідити, додавати у ванночку). Апетит, поведінка черепахи свідчать про те, що вона повинна бути умовно здоровою. Подивіться ніздрі - вони повинні бути чисті без слизу, дихання легке, без звуків. На руках повинна пручатися, вириватися з рук. Очі мають бути чисті, без будь-якого нальоту, у ротику шкіра, язик, однаково рожеві в усіх точках. Панцир у здорової черепахи повинен бути цілий, щільний, не прогинатися, щитки щільно повинні прилягати один до одного, міцно держатися. Подивіться як рухається черепаха, чи не накульгує, чи рух прямий. Це все ознаки здорової черепахи. Якщо у Вашої черепахи щось не так або у Вас виникли якісь сумніви відносно її поведінки, то бажано звернутися до спеціаліста-ветеринара. Те, що черепаха деякий час сидить не рухаючись - це нормально, потрібно їй вмикати вдень лампочку розжарення 25-40 Вт на декілька годин, щоб вона могла грітися. Бажаю Вам терпіння, а Вашій підопічній поправити здоров'я. Будьте здорові.

    ВідповістиВидалити
  23. ДОброго дня.
    У мене є червоновуха черепаха. Близько трьох тижнів тому - я рочула сильне сопіння із ноза, набряки очей, зниження апетиту. Завела в вет клініку - їй кололи протягом 5 днів антибіотики, сопіння пройшло, проте очі і дальше постійно зариті. Пройшло тижні два, зараз усе повторилось, та нажаль стало ще сильнішим. Коли вона дихає - то чуюються хрипи, а якщо її тримати на долоні - то хрипи "віддають" аж на руку. Очі весь час тримає закритими, не їсть, одне око ще іноді може відкрити, а на іншому неначе мутна плівка, та малесенька біла цятка. Годувала я її наджаль лише мясом, може це якось повпливало на загальний стан. Йому років 13, з вигляду здоровий, ось лиші ці ознаки.... Що можете порадити, до лікаря я її заведу, але додатково підкажіть - чи можна їм якісь ванночки? Живе вона в основному в воді, якщо хтось є вдома - то випускаємо походити по хаті.

    ВідповістиВидалити
  24. Доброго дня! В моєї красновухої черепахи з'явились білі плями на панцирі
    Як лікувати? Їсть і рухається активно

    ВідповістиВидалити
  25. Дякую за запитання. Відповім дещо пізніше.

    ВідповістиВидалити
  26. Добрий вечір.Скажіть а як розрахувати дозу антибіотика при пневмонії черепашці вагою 22.4гр(норофлокс 5%),хворіє 4-5 днів

    ВідповістиВидалити
  27. Добрий вечір.В моєї черепашки пневмонія,хворіє 5 діб,допоможіть,будь ласка,розрахувати дозу норофлокса 5%,при вазі черепашки 22,4гр.Наперед дуже вдячнаю

    ВідповістиВидалити
  28. Добрий вечір.Скажіть а як розрахувати дозу антибіотика при пневмонії черепашці вагою 22.4гр(норофлокс 5%),хворіє 4-5 днів

    ВідповістиВидалити
  29. Добрий день! Я не спеціаліст-ветлікар, а такий же любитель тварин, як і Ви. Допомогти Вам можу тільки порадою. Зверніться, будь ласка, до ветлікаря будь-якого профілю по місцю проживання. Він розрахує дозу і зробить укол, а Ви забезпечте черепасі прогрівання під лампочкою розжарення.

    ВідповістиВидалити
  30. Добрий день! У моєї черепашки на тілі прозора плівка і лущиться пансер.
    Ість вона добре,рухається також добре.гріється під лампою. Рухлива
    Підкажіть ,будь ласка, що робити???

    ВідповістиВидалити
  31. Доброго дня Вам. Якщо їсть і рухається добре, то не повинна черепаха викликати якихось підозр. Я не зовсім зрозумів про прозору плівку на тілі. Яка плівка, що під цією плівкою, тіло кровоточить чи ні? Що означають слова "лущиться панцир"? Щитки відпадають від тіла і тіло кровоточиться, чи верхня частина (рогова плівка) відривається від щитка? Скільки Вашій черепасі років? Ці дані важливі для того, щоб зрозуміти, що з Вашою черепахою.
    "Ість вона добре,рухається також добре.гріється під лампою. Рухлива" - ці слова говорять, що з черепахою все гаразд. Черепахи щорічно линяють - скидають верхні пластинки з щитків. Якщо щитки тверді, не виступає з-під них кров, міцно з'єднані між собою, то не треба тривожитися, з черепахою все гаразд.

    ВідповістиВидалити
  32. Доброго Дня, у моєї червоновухої черепашки здається мені запалення легень, плавала за одним боком і майже не їла, після того як я купила їй нагрівальну лампу, антибіотики і вітаміни плавать майже рівно апетит покращився, але тепер знову два дні як майже не їсть плавати не хоче лиш на суші сидить і важко дихає, що робити?

    ВідповістиВидалити
  33. Добрий день. Вам черепаху потрібно негайно показати ветлікареві. Він має прийняти рішення про спосіб лікування.

    ВідповістиВидалити
  34. добрий день нам два тижні назад подарували черепаху разом і корм зацей час я небачила як вона їсть і як ходить в туалет вчора ми взяли її в поїздку сьогодні вона вяла неховає голову і час віл часу чути якийсь скрип вет клініки у нас немає що робити допоможіть будь ласка

    ВідповістиВидалити
  35. Доброго дня! Якщо черепаха не їла, то, мабуть, вона вже хворіла. А яка у неї поведінка? Якого віку черепаха? Здорова черепаха досить жвава, рухлива. Які у неї очі та язик? У здорової черепахи чисті без нальоту і плівки очі, язик чистий і блідо-рожевий, носик чистий, дихає рівно і без сопіння та хрипів.
    Що можу порадити? Робіть теплі ванночки з ледве рожевою марганцівкою або відваром ромашки (на склянку води ложку ромашки, заварити і настояти годину-дві; півсклянки настою на 5 л води 30-32 градуси). Робіть такі ванночки 2-3 рази на день. Опромінюйте ультрафіолетовою лампою. Черепаха чутлива до стресів. Не беріть її у дорогу. Вона спокійно 2-3 дні обійдеться без їжі. Не відносьтесь до черепахи, як до іграшки. Це такий же член сім'ї, як будь-хто із Вас. Доглядайте її так, як би Ви доглядали свою малу дитину. Хай одужує Ваша черепаха! І Вам не хворіти!

    ВідповістиВидалити
  36. В мене є червоновуха черепаха і в неївідвалився кусочок нижнього панцира ще він гниє підкажіть що робити

    ВідповістиВидалити
  37. Звернутися до ветеринара. Він порадить, яку мазь можна застосувати і як її наносити на панцир. Подбайте про здорове різноманітне харчування черепахи і слідкуйте за чистотою черепашиного помешкання.

    ВідповістиВидалити
  38. Доброго вечора, у нас 3 червоновухі земноводні черепахи, всі одного віку, 2 місяці як в нас живуть, всі були одного розміру... сталось так що ми були відсутні 10 днів, і за ними доглядали і годували інші... як я зрозуміла їх дуже перегодували, одна черепаха виросла ще раз так як була ( в діаметрі), ше одна трохи підросла, а 3 значно погрубшала.. активні як завжди, на шиї та лапах почала облазити прозора кірочка...
    Цікавить чи нічого не загрожує, внаслідок цього перегодовування?

    ВідповістиВидалити
  39. Доброго вечора! Давненько я тут не був. Надіюсь, що з Вашими черепахами все гаразд.

    ВідповістиВидалити
  40. Доброго вечора...у мене є червоновуха черепаха,і у нас проблема: вона вже другий день не їсть,часто відкриває ротик і надуває шию...їй приблизно 1рік..але поведінка аж ніби надто активна,очі не напухлі,слизу з носика ніби немає.чи може це бути якась хвороба? Коли у воді,весь час витягує голову і ніби хапає повітря.

    ВідповістиВидалити
  41. Доброго вечора!
    Зараз якраз той період, коли червоновухі черепахи в природних умовах перебувають у сплячці. В домашніх же умовах вони в сплячку не впадають, вони малоактивні, відмовляються їсти. Спостерігайте далі за зовнішніми ознаками та повелінкою тваринки. Якщо підозрілих виділень з носика немає, очі чисті, ротик рожевий без нальоту і чистий, то тривожитись не потрібно.
    Їсти черепасі можна пропонувати раз у тиждень, зменшивши дозу в декілька раз. Відмова від їжі - це нормально. Зменшіть час освітлення помешкання черепахи, забезпечте їй спокій. Температура води має бути 20-23 градуси. Якщо черепаха намагається перебувати на сухому острівці, то нехай сидить.Такий стан черепахи може бути 2-3 місяці. Десь у середині-кінці лютого має з'явитися апетит і повернутися звичайна активність Вашої підопічної тваринки.

    ВідповістиВидалити