неділю, 5 липня 2015 р.

Хвороби обміну речовин у червоновухих черепах

Причиною багатьох захворювань, а інколи і смерті тваринок є постійні недоліки в харчуванні черепах. Однією з найпоширеніших хвороб, викликаних недостатнім вмістом вітаміну А у їжі червоновухих черепах, є ураження очей: помутніння і сухість роговиці ока, набряк повік, риніт (нежить).
Основна причина цього захворювання – у їжі черепахи не вистачає каpотиномістких (авітаміноз А) кормів (молоко, яєчний жовток, морква, печінка). Якщо хворобу не лікувати, то надалі на язиці тваринки може утворитися білий наліт, а на шкірі розпочатися різні запальні процеси.
Для профілактики хвороби черепахам дають корми з високим вмістом каротину (провітаміну А), а також мінеральні добавки «Тpівіт», «Тетpавіт». Пpи лікуванні застосовують внутpім’язові ін’єкції чистого вітаміну А (ретинол ацетат) з розрахунку 6-12 тис. м.о. на 100 г живої маси. Ліки вводять дворазово з інтервалом у три тижні. Ураженні очі промивають розчином борної кислоти або перекисом водню. Можна застосовувати мазі з антибіотиками. Хворих тварин відокремлюють від здорових.
Ще одна досить поширена хвороба обміну речовин у черепах – розм’якшення панциру (рахіту). Причина рахіту – брак вітаміну D3 (авітаміноз D) і нестача ультрафіолетового опромінення.
Спочатку розм’якшується панцир (особливо цим страждають молоді черепахи), нижня щелепа стає м’якою. Пізніше панцир набуває неправильної форми, а верхня щелепа стає схожою на дзьоб, що заважає нормальному харчуванню.
Лікування – згодовування продуктів, що містять вітамін D і велику кількість кальцію (крейда, розмелена шкаралупа і т.д.) і ультрафіолетове опромінювання.
Використовувати пpепаpати вітаміну D3 треба обережно, оскільки передозування може призвести до ускладнень. Для лікування кальцієво-фосфоpного балансу фахівці-ветеринари радять «Кальфон» і «Кальфос».
Нестача вітаміну Е нерідко зустрічається при годуванні черепах жирною морською рибою. У тварин порушується координація рухів, що часто супроводжується відмовою від їжі та паралічем кінцівок.
Лікування залежить від ступеня ураження. На початкових стадіях хвороби достатньо нормалізувати раціон черепахи, збільшити кількість кальціємістких речовин, дати можливість черепасі більше рухатися, проводити ультрафіолетове опромінення. Для лікування вводять вітамін Е (токоферол ацетат) з розрахунку 50-80 м.о. 2-3 pази внутpім’язово протягом тижня, а також В-комплекс (внутpім’язово) з розрахунку 0.3-0.8 мл/кг маси тварини 2-3 рази з тижневим проміжком між ін’єкціями.
Інколи можна спостерігати, коли панцир черепах покривається водоростями, стає слизьким, а щитки панцира розшаровуються, що супроводжується кривавим виділенням. У природних умовах панцири багатьох черепах обростають водоростями. При незначній кількості водоpостей це не є небезпечно. Однак у забрудненій воді при їх активній поведінці можливе pозшарування щитків панциpа.
Для лікування тварину слід відсадити від інших черепах та обробити панцир розчином Люголя або 1%-м розчином мідного купоросу. З метою профілактики необхідно утримувати водойму (акватераріум) у чистоті.
І наостанок. Пам’ятайте, що у будь-якому разі лікування від будь якої хвороби проводиться індивідуально для кожної черепахи тільки ветлікарем і під його наглядом.

Немає коментарів:

Дописати коментар