неділя, 24 січня 2010 р.

Європейська болотяна черепаха

Є один вид черепах і в Україні – європейська болотяна черепаха. Цей вид черепах поширений повсюдно, навіть у степовій зоні завдяки наявності великих річок та їх приток: Дунаю, Дніпра, Дністра, Бугу та інших. Оселяється болотяна черепаха у водоймах відкритих рівнин та в передгір'ях Карпат і Кримських гір. Населяє водойми з стоячою або слабо проточною водою: заплави річок, озера, ставки, болота, меліоративні канали тощо.
Довжина панцира болотяної черепахи досягає інколи 30 см. Щойно вилуплені черепашенята мають довжину панцира 2,3-3,3 см. У віці від 6 до 15 років болотяна черепаха стає статевозрілою.
Паруються болотяні черепахи у травні. Після спарювання самки виходять на берег, де шукають місце для кладки яєць. Відкладають яйця у ямки, викопані у ґрунті неподалік водойм.
Харчуються болотяні черепахи дощовими черв’яками, молюсками, комахами та їх личинками, рачками, рибою, земноводними, іноді падаллю. Болотяна черепаха відноситься до всеїдних тварин. Вона також поїдає водорості та м'які частини інших рослин.
Останніми роками значно зменшилася популяція європейської болотяної черепахи, що пов’язано з масовим відловом з метою утримання її в неволі. Найбільше відловлюють у період яйцекладки самок, чим завдають подвійну шкоду: майбутньому потомству і самці, яка часто в неволі від поганого утримання гине. Єдиний вид черепах в Україні – європейська болотяна черепаха – занесений у Міжнародну червону книгу Всесвітньої спілки охорони природи (IUCN) як вид, що знаходиться під загрозою зникнення. Цей вид черепах також внесений до списку рідкісних видів тварин Європи.
Захисники природи і братів наших менших, міські зоопарки щорічно проводять у містах України різноманітні акції, спрямовані на підтримку й захист єдиного виду в Україні болотяної черепахи – День Черепахи.

Європейська болотяна черепаха

Підготовлено за джерелами:
1. Федонюк О. В. Земноводні та плазуни заходу України. – Львів: Сполом, 2006.– 32 с, з іл.
2. Інтернет-ресурси:
http://trostian.at.ua/index/0-123
http://www.karpaty.lviv.ua/Autogen/Pages/Fauna/plazuny/cherepaha.html
http://unian.net/ukr/news/news-323869.html

Червоновухі черепахи

Червоновуха черепаха (красноухая черепаха) належить до сімейства прісноводних черепах (Emydidae). Свою назву черепаха отримала через дві яскраво-червоні або оранжеві видовжені плями за очима. Здатність їх жити в слабопроточних водоймах, переживати порівняно низькі температури і невибагливість до харчування дозволила їм розселитися далеко за межами свого природного ареалу на південному сході США. Черепах можна зустріти на південь від Північної Америки, у Південній та Центральній Європі, Південній Африці, Південно-Східній Азії. Червоновухі черепахи часто витісняють аборигенні види черепах. Молоді черепашки народжуються з довжиною панцира близько 3 см. У свої перші півтора року вони здатні вирости до 7,5 см. Потім ріст сповільнюється, і черепаха збільшує свій ріст в середньому на 1-1,25 см в рік. Довжина панцира дорослої черепахи може сягати 25-30 см. Дорослі самки більші від самців, мають більш потужні щелепи. Спарюванння в природі - з кінця лютого по травень. У неволі черепахи спарюються цілий рік. Зазвичай у кладці буває від 6 до 10 яєць. Кладок може бути декілька протягом року. Статевої зрілості досягають у 6-8 років на волі, в неволі самці стають зрілими у віці 4 роки, а самки - у 5-6 років. При хорошому утриманні червоновуха черепаха у неволі живе до 40 років.
За матеріалами Вікіпедії

Ну, як я вам?