неділю, 24 січня 2010 р.

Європейська болотяна черепаха

Є один вид черепах і в Україні – європейська болотяна черепаха. Цей вид черепах поширений повсюдно, навіть у степовій зоні завдяки наявності великих річок та їх приток: Дунаю, Дніпра, Дністра, Бугу та інших. Оселяється болотяна черепаха у водоймах відкритих рівнин та в передгір'ях Карпат і Кримських гір. Населяє водойми з стоячою або слабо проточною водою: заплави річок, озера, ставки, болота, меліоративні канали тощо.
Довжина панцира болотяної черепахи досягає інколи 30 см. Щойно вилуплені черепашенята мають довжину панцира 2,3-3,3 см. У віці від 6 до 15 років болотяна черепаха стає статевозрілою.
Паруються болотяні черепахи у травні. Після спарювання самки виходять на берег, де шукають місце для кладки яєць. Відкладають яйця у ямки, викопані у ґрунті неподалік водойм.
Харчуються болотяні черепахи дощовими черв’яками, молюсками, комахами та їх личинками, рачками, рибою, земноводними, іноді падаллю. Болотяна черепаха відноситься до всеїдних тварин. Вона також поїдає водорості та м'які частини інших рослин.
Останніми роками значно зменшилася популяція європейської болотяної черепахи, що пов’язано з масовим відловом з метою утримання її в неволі. Найбільше відловлюють у період яйцекладки самок, чим завдають подвійну шкоду: майбутньому потомству і самці, яка часто в неволі від поганого утримання гине. Єдиний вид черепах в Україні – європейська болотяна черепаха – занесений у Міжнародну червону книгу Всесвітньої спілки охорони природи (IUCN) як вид, що знаходиться під загрозою зникнення. Цей вид черепах також внесений до списку рідкісних видів тварин Європи.
Захисники природи і братів наших менших, міські зоопарки щорічно проводять у містах України різноманітні акції, спрямовані на підтримку й захист єдиного виду в Україні болотяної черепахи – День Черепахи.

Європейська болотяна черепаха

Підготовлено за джерелами:
1. Федонюк О. В. Земноводні та плазуни заходу України. – Львів: Сполом, 2006.– 32 с, з іл.
2. Інтернет-ресурси:
http://trostian.at.ua/index/0-123
http://www.karpaty.lviv.ua/Autogen/Pages/Fauna/plazuny/cherepaha.html
http://unian.net/ukr/news/news-323869.html

18 коментарів:

  1. Чи може вона жити на волі у власному ставку, скільки часу, в які сезони?
    У мене друзі підібрали недалеко біля Львова на озері цю черепаху-місцеві кажуть що їх там багато, клюють навіть на вудочки, а я маю власні два ставки, хочу її випустити, але боюсь що не виживе!
    Хто може, щось порадити і дати якусь інформацію, пишіть!

    ВідповістиВидалити
  2. У мене є певний досвід по утриманню червоновухих черепах. Вони у мене живуть уже четвертий рік з 2-х місячного віку.
    Європейську болотяну (українську болотяну) черепаху теж утримують в неволі. У ставку вона може жити. Якщо ставок немає забетонованих берегів і вони не викладені плиткою, тобто звичайні береги з рослинністю і є в ньому дрібна риба, то черепаха сама собі знайде харчі. Інакше її потрібно буде підгодовувати. Із рослинної їжі полюбляє черепаха болотяна листя кульбаби. У зимовий період впадає в сплячку. Для народження потомства необхідна пара черпах. Це дуже цікаві тваринки, вони звикають до людей. Східна медицина рекомендує спілкуватися з черепахами людям з нервовими та психічними розладами, вони заспокоюють. Визначте стать черепахи і шукайте їй пару.
    Удачі Вам і Вашій черепасі.

    ВідповістиВидалити
  3. Моя донечка знайшла схожу черепаху в нас на подвір'ї тиждень тому. Ми її намагались нагодувати листям винограду і ще якимсь трав'янистим бур'яном. Потім випустили її, а сьогодні знайшли ту саму черепаху сьогодні знову. Живемо ми досить далеко від річки і озер у нас зовсім немає (м.Яремче). Ніяк не можемо зрозуміти, звідки вона взялась. Може хтось її викинув...
    Що з нею робити далі?

    ВідповістиВидалити
  4. Добрий день. Я зрозумів, що черепаха, яку знайшла Ваша донечка, схожа на європейську болотяну. Якщо Ви залишили її у себе, то створіть їй елементарні умови - доступ до води (млжна і в невеликому посуді, можливість заховатися - ящик з зім'ятим папером. Звяжіться з учителем біології найближчої школи і порадьтеся з ним, що робити далі. Європейська черепах, яка мешкає в Україні, належить до вимираючого виду і занесена у Червону книгу. Потрібно все зробити, щоб її спасти.

    ВідповістиВидалити
  5. Харчуються болотяні черепахи дощовими черв’яками, молюсками, комахами та їх личинками, рачками, рибою, земноводними, іноді падаллю. Болотяна черепаха відноситься до всеїдних тварин. Вона також поїдає водорості та м'які частини інших рослин.

    ВідповістиВидалити
  6. діти у місті знайшли європейську болотяну черепаху і принесли додому. Живемо ми у Львові неподалік є парк з озером, чи виживе черепаха, якшо ми випустисо її у парку?

    ВідповістиВидалити
  7. Європейська (українська) болотяна черепаха може жити у ставку або озері, якщо ставок немає забетонованих берегів і вони не викладені плиткою, тобто звичайні береги з рослинністю. В озері чи ставку має бути дрібна риба, рачки, молюски, червяки. В такому разі черепаха сама собі знайде харчі. Інакше її потрібно буде підгодовувати. Із рослинної їжі полюбляє черепаха болотяна листя кульбаби, молодої конюшини. У зимовий період впадає в сплячку.
    Якщо у Вас є якісь сумніви, зверніться до вчителя біології найближчої до вас школи, який порадить Вам, що можна зробити, щоб допомогти вижити черепасі.

    ВідповістиВидалити
  8. ми знайшли в ставку черепаху і принесли її додому.крім мяса більше нічого їсти не хоче...як можна дізнатись скільки їй років?...в чому вона має жити?які їй умови потрібні?

    ВідповістиВидалити
  9. Зараз черепахи готуються до зимової сплячки, тому не потрібно їм перешкоджати це робити... Але якщо вже так трапилося, то створіть для неї належні умови, щоб тваринка не загинула. Відокремте частинку приміщення (куточок) та облаштуйте його (може бути картонний ящик з м'ятим папером, посудина з водою тощо), щоб черепаха могла там відпочивати. Живиться черепаха червяками, слимаками, мотиль можна давати, гамарус (сушені креветки). З рослинної їжі можна давати ряску, молоденькі листочки конюшини, кульбаби... їдять черепахи не багато, особливо в осінньо-зимовий період... Забезпечте їй спокій. Коли ви берете дику черепаху в руки, чи наближаєтесь до неї, - це для неї великий стрес... треба приручати черепаху поступово... якщо їй не подобається, то силою не треба її утримувати... Здоров'я Вам і Вашій черепасі;)

    ВідповістиВидалити
  10. Привіт усім. У мене болотяна черепаха - дівчинка (6 років) шукаю для спарювання черепаху - хлопчика. У кого є, дзвоніть 0969131123. Львів

    ВідповістиВидалити
  11. Як визначити стать черепахи і скільки їй років

    ВідповістиВидалити
  12. Про визначення статі черепахи можна прочитати тут: http://neptikshustrik.blogspot.com/2010/08/blog-post.html
    Вік черепахи визначають по "кільцях" на щитках панцира.

    ВідповістиВидалити
  13. Доброго вечора!У нас живе близько 8 років болотяна черепаха.Вчора та сьогодні відклала по одному яйцю.Оболонка м'яка.Що з ними і нею робити?Буду вдячна за відповідь.

    ВідповістиВидалити
  14. Доброго вечора! Відкладення черепахою яєць - нормальне явище. Надіюсь, що інформація, яка розміщена тут http://neptikshustrik.blogspot.com/2012/04/blog-post.html Вам допоможе зорієнтуватися і визначитися, як поводитися. Запитання: черепаха у Вас одна без самця? Якщо одна, то сенсу інкубації яєць немає. Якщо у Вас дві різно-статеві черепахи, то можна попробувати яйця інкубувати. Тут у мене в блозі детально описано, як це зробити.

    ВідповістиВидалити
  15. Доброго дня)
    Підскажіть, що робити коли болотяна черепаха вже 2 тиждень нічого не їсть і ввесь час спить в темному куточку? Це вже в неї почала сплячка чи вона захворіла?
    Черепаха живе в домашній умовах в квартирі, раніше жила в ресторані

    ВідповістиВидалити
  16. Доброго дня! У Вас, я зрозумів, європейська болотяна черепаха на утриманні. Про червоновухих черепах я можу Вам багато розповісти. Про болотяну - на жаль, не багато. Але про її стан Вам повинен підказати її зовнішній вигляд. Якщо черепаха без явних ознак захворювання, немає виділень з очей, рота, носа, то можна вважати, що це її природний стан. Спостерігайте за нею. Пошукайте в Інтернеті тих людей, які утримують болотяних черепах, поспілкуйтесь з ними... Здоров'я Вам і Вашій черепасі!

    ВідповістиВидалити
  17. Читаю коментарі "знавців" і злість бере, коли рекомендують утримувати диких тварин в домашніх умовах, за винятком, коли тварина мало спроможна сама про себе подбати. Якщо ви або ваші діти знайшли черепаху або іншу здорову дику тварину, її не потрібно тягнути додому і утримувати в клітці. Краще самі залізьте в клітку, зачиніться і зробіть добре для природи.) Але якщо ви добра людина і бажаєте тварині всього найкращого, то залиште її в спокої або ж віднесіть до найближчої природної водойми, якщо вважаєте, що є загроза для життя черепахи в даній місцевості
    Сподіваюся, людей, які люблять та поважають природу стане значно більше.

    ВідповістиВидалити
  18. Мої підопічні червоновухі черепахи Нептун (11 років 1 місяць) і Шустринька (10 років 10 місяців) в основному з Вами, добродію, погоджуються. Особливо, якщо це фізично здорові ендеміки))). Якщо це заморські тваринки, які потрапили до Вас в силу певних обставин, то зробіть усе для забезпечення їм достойного життя. Вони мають на це право як будь-яка жива істота.

    ВідповістиВидалити