четвер, 23 вересня 2010 р.

Годування червоновушок

Літо 2010 року виявилося настільки теплим і сухим, що стало проблемою десь знайти дощового черв'яка, якого так полюбляють Нептун і Шустринька. Пробували давати черепахам спеціальний корм, але наші черепахи мужньо вистояли 3 дні, а на 4-й день ... здались ми :).


Щоденне меню черепах
Продовжили годувати наших улюбленців натуральною їжею: не жирною рибою, м'ясом телятини, раз у тиждень - печінкою. А щоб черепахи отримували необхідні мінеральні речовини і вітаміни, їжу обмакуємо у яєчний порошок (перетерта термічно оброблена шкаралупа із курячих яєць), рослинну олію. Кожного дня Нептун і Шустринька з'їдають по кусочку банана. Нептун не дуже любить банан, тому відкушує його дуже малесенькими кусочками і дивиться, яка буде реакція. Коли його ніжно погладити по голівці, то ще кусочок з'їсть. А у Шустриньки хороший апетит. Вона все своє з'їсть і дивиться, чи Нептун щось не випустив із рота.


Смачний банан
Щоденно чрепахи отримують також порцію гамаруса (сухих креветок). Він містить велику кількість кальцію, який необхідний черпахам для росту панцира. Інколи черпахи отримують невеличку ставкову рибу або слимаків, яких вони поїдають разом з "хаткою". 


Зайняті сніданком
Годують червоновухих черепах раз в день: щоденно до 2-х - 3-х річного віку. У старшому віці їх годують уволю через 2-3 дні. Червоновухі чрепахи в молодому віці більше схильні до тваринної їжі, хоча поїдають і листя деяких рослин. З віком вони перевагу надають рослинній їжі: їдять водорості (ряску, листя людвігії, роголистника). Ці водорості можна вирощувати в домашніх умовах у невеликому (до 20 л) акваріумі. Тут же можна розводити і равликів.  Можна давати черепахам і листочки наземних рослин: салату, кульбаби, конюшини, амарантових (щириці, півникових гребенів), капусти. Черепахи можуть їсти солодку спілу черешню (без кісточок), серцевину молодих огірків. Але найулюбленішою рослинною їжею Нептуна і Шустриньки є очищені від шкіри кусочки банана.


Водорості можна вирощувати у невеликому акваріумі
Не можна давати черепахам елодею, лагенандру, амбулію (лімнофілу). Із наземних рослин небезпечні для червоновухих черепах пасльонові і лікарські рослини, які містять велику кількість алкалоїдів. Згубними для черепах є мучнисті вироби, кісточки фруктів і ягід, шкіра цитрусових , а також "людська" їжа.


Нептун за сніданком
Краще годувати черепах в окремому відсаднику (пластмасова коробока на 8-10 л), який наповнюють на 1/3 об'єму водою. Поласувавши смачною їжею, черепахи незабаром "ідуть в туалет". Після чого їх можна "переселяти" в акватераріум. При такій організації годування черепах і фільтрації води акватераріум можна прибирати раз на 2-3 тижні. 


Після сніданку можна позагорати

96 коментарів:

  1. З якою любов`ю Ви доглядаєте черепах! А наша черепашка в садочку, на жаль померла. Окрім сухих креветок, вона не їла нічого :(

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую :). Дякую Вам за те, що Ви стали прихильницею мого блогу.

    ВідповістиВидалити
  3. Черепаху жаль :(. Червоновушки досить витривалі, але щось у їх догляді не було враховано.

    ВідповістиВидалити
  4. Ми вчора купили собі черепашку. Скажіть, ви зробили їм місток з ракушок чи купили таке готове?

    ВідповістиВидалити
  5. Акватераріум з острівком і трапиком на нього був спеціально виготовлений за моїми кресленнями. Але він обійшовся значно дешевше, ніж ті готові і стандартні, які пропонують наші магазини. Якщо у Вас вже є акваріум, то у ньому можна зробити острівок з місточком. Для цього потрібно вирізати відповідних розмірів скло і приклеїти його до стінок акваріуму силіконовим клеєм. Тим же клеєм приклеюється і галька (ракушки) до трапика та острівка. Замість гальки (ракушок)можна приклеїти штучну траву.
    Якого приблизно віку Ваша черепаха?

    ВідповістиВидалити
  6. Привіт я недавіно купила собі червоноуху черепашку вона дуже маленька порадьте будь ласка як за нею правельно доглядати.????

    ВідповістиВидалити
  7. Доброго дня. Мала черепаха - великі клопоти. Багато порад Ви можете знайти у цьому блозі, уважно перечитайте матеріал, починаючи з 2008 року. Дотримуйтеся елементарних правил: чиста вода температури не менше 24 градусів (придбайте терморегулятор). Черепахи люблять грітися під сонцем, тому купіть світильник-прищепку з лампочкою на 40 Вт, прикріпіть до стінки акваріума і вмикайте на день, хай черепаха гріється. Зробіть під лампочкою "сушу", щоб вона могла на неї спокійно залазити. Дивіться, щоб не перелізла через стінку акваріума, бо вилізе і заб'ється у шпаринку, що й не знйдете. Ще раз: перечитайте уважно кожну замітку, Ви обов'язково знайдете для себе щось користне.

    ВідповістиВидалити
  8. Будь ласка! Хай Ваше черепашеня росте здорове і сильне. Звертайтеся, буду радий допомогти.

    ВідповістиВидалити
  9. Доброго дня. В нас дві черепашки 5 річного віку.Самочка відмовляється їсти будь яку їжу, а самець споживає все "що погано лежить". Вони обидві активні, тільки інколи самочка дуже витягує шию і наче намагається вилізти з акваріума. Що це з нею?

    ВідповістиВидалити
  10. Вибачте за затримку з відповіддю: тільки сьогодні помітив непромодерований коментар. Важко сказати, що з самочкою. Можливо якісь паразити у неї, а може бути й авітаміноз. В усякому разі, коли помічаєте якісь негаразди, відсадіть підозрілу твринку від здорової. Якщо є можливість, звертайтеся до ветиранарного лікаря. І не забувайте, щоя такий же любитель тварин, як і Ви. Удачі Вам і хай Ваші черепахи будуть завжди здоровими!

    ВідповістиВидалити
  11. Класний блог багато дізнався:)

    ВідповістиВидалити
  12. Дякую за те, що завітали на мій блог. буду радий читати Ваші коментарі та відгуки, відповідати на Ваші запитання.

    ВідповістиВидалити
  13. в моєї черепашки пансир лущиться не так як мав би, в іншої тоненьким шаром, а в тієї чуть не 1мм в товщину...підкажіть будьласка що з цим робити? і ще одне як розрізнити він це чи вона?...

    ВідповістиВидалити
  14. Доброго дня. Те, що періодично лущиться панцир, це нормально. Гірше тоді, коли випадають повністю щитки. У Вас ульрафіолетова лампа є? Черепах потрібно періодично опромінювати ультрафіолетом, інакше вони будуть хворіти і можуть навіть загинути. Про визначення статі черепах можна прочитати у цьому блозі в дописі:
    http://neptikshustrik.blogspot.com/search/label/Визначення%20статі%20червоновушок

    ВідповістиВидалити
  15. В закладці "Визначення статі червоновушок" читайте, як визначати, де самочка, а де самець

    ВідповістиВидалити
  16. скажіть будьласка чим годувати маленьку червоновуху черепаху..

    ВідповістиВидалити
  17. Маленьку черепаху можна годувати гамарусом (сушена креветка), мотилем, дрібними земляними черв'яками, м'ясом нежирним (яловичим), нежирною дрібною рибою. Мої черепахи змалечку їли банан (відрізати тоненьку скибку і піднести до ротика. Годуйте малих черепах з рук, тоді вони будуть до вас привикати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий день. Моя черепашка відмовляється їсти овочі і фрукти і ще не їсть turtle menu. І я не знаю як її заставити. (Черепашці 3 тиж.)

      Видалити
  18. Доброго вечора.Я б хотів знати які саме продукти для черепах слід обмакувати в яєчний порошок і для якого віку черепах це потрібно робити

    ВідповістиВидалити
  19. І вибачте хочу запитати ще дещо.Чи можна давати одразу кілька видів корму одночасно

    ВідповістиВидалити
  20. Доброго дня!
    Дякую за запитання.
    Я обмакую у яєчний порошок м'ясо (телятину). Рибу, креверки вважаю, що не потрібно обмакувати, адже у них і так є досить мінералів. А в телятині їх немає.
    Щодо другого запитання, то відповім так: у природі черепаха піймала рибу - з'їла, листочок відкусила - проковтнула. Тобто, роздільного харчування у природі немає. Тому і в домашніх умовах можна поєднувати рослинні продукти з тваринними.

    ВідповістиВидалити
  21. Велике вам спасибі за відповідь !

    ВідповістиВидалити
  22. Будь ласка!
    Звертайтеся, постараюсь допомогти.

    ВідповістиВидалити
  23. Доброго вечора . Хочу запитати чи може підійти звичайна лампочка (наприклад така як у світильнику)щоб освітлювала,гріла черепашок.

    ВідповістиВидалити
  24. Хочу запитати ще дещо.У вас в блоці "Годування червоновушок"справа є відео .Так ось в одному з них черепаху годують в круглому відсаднику.Хотів би дізнатись чим саме її там годують хотів би також спробувати.

    ВідповістиВидалити
  25. Добрий вечір!
    Щодо першого Вашого запитання. Так, звичайна лампочка розжарення може бути використання для підігріву. Потрібно тільки подбати про те, щоб черепахи не обпікалися під такою лампочкою: потужність лампочки повинна бути не більше 40 Ват і відстань від лампочки до черепахи не менша 40-50 см. Якщо потужність лампочки 25 Ват, то висота лампочки над острівком може бути не меншою 25 см.

    ВідповістиВидалити
  26. Відео, яке знаходиться справа, воно надано компанією ЮТубе, по-моєму англомовне, кожного разу набір відео змінюється. Тому, даруйте, сказати щось по суті я не можу.

    ВідповістиВидалити
  27. Велике спасибі за відповідь!Найближчим часом постараюсь їм обладнати лампу.

    ВідповістиВидалити
  28. Мені цікаво знати, скільки у Вас черепах, якої статі та якого віку? Дякую.

    ВідповістиВидалити
  29. У мене є дві черепашки .Одній півтора року а другі пів року . Спочатку не міг визначити їхню стать ,але щераз уважно перечитав вашу сторінку про визначення статі черепашок і зрозумів що більшенька це він ,а меншенька це вона.

    ВідповістиВидалити
  30. Дякую за надану інформацію. Хай вистачить Вам терпіння їх доглядати. Вони досить милі, розумні і цікаві створіння. З Новим роком, Вас!

    ВідповістиВидалити
  31. Дякую.Вас і ваших черепашок токож із Новим роком!Хорошого вам потомства!

    ВідповістиВидалити
  32. Привіт.Хочу запитати в яких умовах слід тримати сушені креветки і їх черепахам давати в воду

    ВідповістиВидалити
  33. Гамарус (сушені креветки) продаються в або в заводських герметичних упаковках, або насипом у звичайних роліетиленових пакетиках. У них його й зберігайте.
    Черепахам гамарус можна давати окремо між годуванням, кидаючи його у воду. А можна давати разом з основною їжею. Я своїх черепах привчив їсти банани. Відрізаю тоненькими скибками (2-3 мм)банан, змазую його олією ізверху кладу гамарус. Такий "бутерброд" черепахи залюбки їдять. Крім цього, не забруднюється акваріум, бо годую черепах в окремому відсаднику раз на 3 дні.

    ВідповістиВидалити
  34. Дякую.А ваші черепахи довго привикали до креветок?

    ВідповістиВидалити
  35. Добрий вечір! Хотів би спитати поради, як у більш досвідченого "черепаховода". В мого червоновухого друга нещодавно з'явився сусід по акваріуму - равлик. З тих пір, буває, що черепах відмовляється їсти, "голодує" 2-3 дні, а потім знову все повертається до норми. Я подумав що він живиться равликом, бо не раз помічав як червоновухий чатував на сусіда і ніби чекав поки той вилізе з мушлі. Проте мої підозри скоро розвіялися, бо равлик був живим-здоровим і цілком активно поводився. Що б це могло бути?

    ВідповістиВидалити
  36. Ні, не довго. До їх придбання нами, попередні господарі годували їх тільки креветками і спеціальним кормом для черепах. У нас черепахи стали їсти різноманітну їжу: мотиля, червяків дощових, хробаків картопляних, мясо говядини, рибу не жирну... Корм для черепах вони стали їсти з 4-х років. До цього зстискавали ротики і мужньо не їли його по-декілька днів.
    Переводьте своїх черепах на годування через день: один день годуєте усім досхочу, а на другий - у воду кидайте до 5-8 шт. гамаруса і більше нічого не давайте.

    ВідповістиВидалити
  37. Це, на мій погляд, небезпечне сусідство: черепаха може в будь-який момент з'їсти равлика. Я у невеликому акваріумі спеціально вирощую равликів для "підкормки" черепах. У панцирі равлика є багато кальцію. Черепахи з задоволенням їх поїдають. Ваш равлик, мабуть, достатніх розмірів і черепасі він ще не по-зубах. Крім цього, равлик живиться залишками черепашиної їжі: дуже любить він м'ясо. Може вони дружитимуть і дальше, якщо в обох буде достатньо їжі.

    ВідповістиВидалити
  38. Ясно дякую.Бо мої черепахи за 2 дні як я почав їм кидатигамарус майже почали його їсти .Вони підлізають до нього хочуть попробувати вкусити але не можуть. Скажіть чи слід їм роздроблювати гамарус

    ВідповістиВидалити
  39. Гамарус - це маленька суха креветка розміром декілька міліметрів, черепахи ковтають її цілою, якщо у вас великих розмірів креветка, то черепахи з нею теж справляться: вони лапками відривають те, що не вміщається в ротик.

    ВідповістиВидалити
  40. Дякую за пораду.А що можна вирощувати чи виводити в дома що можа давати черепахам???

    ВідповістиВидалити
  41. У моїх попередніх дописах є про це. Можна амарант(щирицю) вирощувати, людвігію і роголистник, ряску (все це водорості) - це із рослинної їжі. Черв'яки я влітку копаю й у банці зберігаю декілька тижнів. В акваріумі можна равликів вирощувати й інколи давати...

    ВідповістиВидалити
  42. Дуже вам дякую.А де взяти ці водорослі?

    ВідповістиВидалити
  43. Ряску можна взяти у ставках, там де вода не проточна, роголитник в озерах, ставках, людвігію я купую на ринку, там ы роголистник можна купити. Це водорості для акваріумів. В Інтернеті пошукайте їх фото. Не беріть інших, вони для черепах можуть бути отруйними! Скоро буде весна. Черепахам підійде листя одуванчика, конюшини.

    ВідповістиВидалити
  44. Дякую тепер знаю де їх взяти. А їх можна давати разом з мотилем

    ВідповістиВидалити
  45. Дякую.А равликів можна купити в зоомагазині?

    ВідповістиВидалити
  46. Дякую буду знати.Але думаю що моїм черепахам він буде завеликий!

    ВідповістиВидалити
  47. В акваріумі буде багато равликів - і великих і малих. Вони теж полюбляють креветки. Якщо не буде м'ясної їжі, то більші равлики поїдають менших. Якщо ж їжі буде вдосталь, то Вам вистачить равликів, щоб раз у тиждень давати їх черепахам.

    ВідповістиВидалити
  48. Ясно!!Але боюсь що мої черепахи не зможуть їх зїсти аде вони ще досить маленькі.Але треба попробувати спочатку так і було з креветками!Не могли вкусити а тепер їдять дуже добре!

    ВідповістиВидалити
  49. Гаразд.Як тільки виздоровію піду і куплю кілька равликі.А їх тримати ра зом з черепахами чи окремо?Бо в мене є ще менший акваріум

    ВідповістиВидалити
  50. Краще окремо, якщо є така можливість, бо одного дня не стане жодного равлика :)

    ВідповістиВидалити
  51. Дякую буду знати.А в мене одне питання не до цієї теми,чи вилупились ваші черепашки?І через який час вони вилуплюються?

    ВідповістиВидалити
  52. Ні, не вилупилися. Яйця не були запліднені

    ВідповістиВидалити
  53. Чим гом годувати 7-8 місячних черепешок?

    ВідповістиВидалити
  54. Добрий вечір. Уже таке питання мені задавали інші власники черепах. Уважно перечитайте коментарі до цього допису і Ви знайдете відповідь на своє запитання. Я лише додам, що черепах молодих можна годувати сушеними креветками (гамарусом), мотилем, спеціальним кормом для черепах. Привчайте своїх черепах їсти тонесенькі (2-3 мм товщиною)скибочки банана. Можна з рослинної їжі давати ряску, молоденькі листочки конюшини, листочки щириці. Не забувайте про білковий корм - мясо телятини, нежирну річкву рибу, червяки дощові... Черепахи все це із великим задоволенням поїдають.

    ВідповістиВидалити
  55. Добрий ранок. Аскільки червоновухі черепахи можуть бути без води?

    ВідповістиВидалити
  56. Доброго ранку!
    Червоновушки можуть легко обійтися без води 2-3 дні. При довшому перебуванні (тиждень і більше) без води може розпочатися процес обезводнення організму черепахи.

    ВідповістиВидалити
  57. Ми сьогодні купили маленьку червоновуху черепашку,її можна годувати спеціальним кормом для червоновухих черепах та давати яблуко? Цього достатньо?

    ВідповістиВидалити
  58. Маленька черепаха (до року) як мала дитина: любить їсти гамарус (сушену креветку, продається як корм для риби), мотиля - все по 5-10 штук два рази на день. У зоомагазинах продають спеціально заморожену дрібну креветку для черепах. Давати на одне годування потрібно щось одне. Можна дати тоненьку скибочку банана як доповнення до раціону. Яблуко тверде мабуть буде. Якщо черепаха й відкусить кусочок від скибочки, вона не зможе його проковтнути...

    ВідповістиВидалити
  59. Після року можна давати корм для черепах.

    ВідповістиВидалити
  60. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  61. Чому черепаха не їсть??(((

    ВідповістиВидалити
  62. Доброго дня!
    Опишіть, будь ласка ситуацію, в якій Ваша черепаха відмовляється їсти. У зимовий період черепахи в природі сплять. В домашніх умовах вони майже не активні: мало рухаються, відмовляються від їжі. Уважно читайте мої дописи і Ви знайдете у них відповідь на поставлене запитання.

    ВідповістиВидалити
  63. У мене є маленька черепашка. Спочатку коли ми її купили вона їла багато. Та тепер не їсть нічого. Що робити ?

    ВідповістиВидалити
  64. "У мене є маленька черепашка. Спочатку коли ми її купили вона їла багато. Та тепер не їсть нічого. Що робити ?"
    Слідкуйте за самопочуттям черепахи. Зима - це період сплячки черепах. У цей час черепахи мляві і практично нічого не їдять. Але вже ближче до весни апетит здорової черепахи пробуджується. Раз у 2-3 дні пропонуйте їжу черепасі. Краще мотиля придбайте на ринку і зберігайте живим у холодильнику. 3-5 штук давайте через 2-3 дні. Як почне їсти - збільшіть дозу і годуйте частіше, залежно від апетиту черепахи.

    ВідповістиВидалити
  65. Моя черепашка стале менше їсти та рухатися. Що робити

    ВідповістиВидалити
  66. Уважно перечитайте мої коментарі. Якщо відповіді не знайдете, то зверніться до ветлікаря по місцю проживання.

    ВідповістиВидалити
  67. Доброого дня, у нас така проблема, наша черепашка почала зажмурювати очки і навіть повністю закривати але рухається нормально жваво і чомусь мало їсть, хоть вчора було все добре, а сьогодні чомусь погіршилось..... Вона могла чимось захворіти????

    ВідповістиВидалити
  68. Доброого дня, у нас така проблема, наша черепашка почала зажмурювати очки і навіть повністю закривати але рухається нормально жваво і чомусь мало їсть, хоть вчора було все добре, а сьогодні чомусь погіршилось..... Вона могла чимось захворіти????

    ВідповістиВидалити
  69. "Доброго дня, у нас така проблема, наша черепашка почала зажмурювати очки і навіть повністю закривати але рухається нормально жваво і чомусь мало їсть, хоть вчора було все добре, а сьогодні чомусь погіршилось..... Вона могла чимось захворіти????"
    Доброго вечора! Не поспішайте з висновками. Слідкуйте за станом Вашої підопічної. Черепахи їдять не багато. Якщо сьогодні з'їли багато, то завтра будуть їсти мало. Є ще таке правило: краще черепаху недогодувати, ніж перегодувати. З віком черепаха може їсти рідше. Моїм черепахам по 7 років. Взимку вони їдять дуже мало і тільки один раз в тиждень. Весною апетит покращується і ми переходимо з ними на 2-х разове у тиждень годування. Норма їжі для черепахи визначається так: даєте їсти черепасі і те, що вона з'їсть за 15 хв, те й буде її нормою. Їжа повинна бути різноманітною. Будемо надіятися, що у Вашої черепахи все буде гаразд ;-)

    ВідповістиВидалити
  70. Що робити якщо в черепашки знизу відлітає пансир і тече кров.

    ВідповістиВидалити
  71. якє щодя годування вони в природі так часто не їдять десь раз на тиждень

    ВідповістиВидалити
  72. ;-) Спостерігачам за черепахами у природі краще видніше. Які можуть бути заперечення?!

    ВідповістиВидалити
  73. Скажіть будь ласка чому у моєї чепепашки з'явилися прищики по частині шкіри над очком і біля ротика чи може бути це пов'язано з якоюся хворобою бо моя подруга теж купила собі черепаху там саме де і я та на 3 день вона померла я хвилююся за свою черепашку

    ВідповістиВидалити
  74. У моєї черепашки з'явилися прищики по шкірі чи не може бути ця якоюсь хворобою

    ВідповістиВидалити
  75. Я хвилююся за свою черепашку у неї по шкірі з'явилися прищики чи може бути це якоюсь хворобою?

    ВідповістиВидалити
  76. Доброго дня! Все зайве, що з'являється на шкірі чи то у людини, чи у тварини - прояв якоїсь хвороби. Важко лікувати черепаху. Легше хворобу попередити.
    Усе, що стосується догляду за черепахами та попередження у них хвороб, Ви можете знайти у цьому блозі.
    З приводу хвороби черепах зверніться до ветеринара за місцем проживання. Не зайвим буде помістити черепаху щоденно хвилин на 5 під ультрафіолетову лампу і робити теплі (не більше 32 градусів) ванночки з настою ромашки. Спостерігайте за поведінкою, годуйте збалансованою вітамінною їжею. Дотримуйтеся санітарії та гігієни.

    ВідповістиВидалити
  77. Добрий день моя черепашка відмовляється їсти і постійно хоче вилізти з акваріума про що це свідчить?

    ВідповістиВидалити
  78. А чи можна "допомагати" відлущувати панцир, чи це треба щоб самостійно відпало все?

    ВідповістиВидалити
  79. Я не "допомагаю" відлущувати пластинки панцира. Вони повинні самі відпасти. Але черепаха шукає спосіб їх позбутися: вона треться об гострі краї предметів в акваріумі, об камені. Коли гуляє, то може загубити пластику...

    ВідповістиВидалити
  80. Доброго дня.) Моїй черепашці 2 роки вона їла гамарус і криветки. То з нею нічого не буде якшо зараз почати давати банан? Як що можна то маленький кусочок раз в день чи як?

    ВідповістиВидалити
  81. Доброго дня.) Моїй черепашці 2 роки вона їла гамарус і криветки. То з нею нічого не буде якшо зараз почати давати банан? Як що можна то маленький кусочок раз в день чи як?

    ВідповістиВидалити
  82. Як кормити черепаху якій 2 роки

    ВідповістиВидалити
  83. Доброго дня! Привчайте свою черепаху їсти банан, їй від цього нічого не буде. Скибочки відрізайте товщиною 2-3 мм і давайте обережно їй прямо в ротик, щоб вона відкушувала шматочки. Можна покласти у воду, вона буде відкушувати по кусочку, але так буде не зовсім зручно черепасі. Коли черепаха без проблем буде з'їдати декілька кусочків банана, на кусочки можна класти креветки. Доречі, зараз черепахи їдять дуже мало і можуть взагалі відмовитися від їжі. Тоді привчати їсти банан потрібно з поверненням до черепах апетиту. Це буде ранньої весни.

    ВідповістиВидалити
  84. Добрий вечір, купили черепашку із рук,скажіть будь ласка чи потрібно випускати черепашку повзати поза межами акваріуму з водою?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Моя доросла черепаха Шустринька (їй 11 років) щодня робить пів-годинну чи одно-годинну прогулянку по кімнаті.

      Видалити
  85. Добрий вечір, купили черепашку із рук,скажіть будь ласка чи потрібно випускати черепашку повзати поза межами акваріуму з водою?

    ВідповістиВидалити
  86. Добрий день, купили два дні тому черепашку яка проживала у інших господарів, скажіть будь ласка чи видно якось коли черепашка їсть? Боюся щоб з голоду не померла. Кормимо в окремому лоточку куди наливаємо водички і кидаю корм( сухий мотиль, корм для черепах у гранулах).

    ВідповістиВидалити
  87. Читайте уважно мої пости у цьому блозі. Так, видно, як черепаха їсть. І може навіть за палець вкусити. Тому будьте обережні. Зараз у черепах період зимової сплячки. В неволі вони не сплять, але малоактвні і часто від їжі відмовляються.

    ВідповістиВидалити