неділю, 24 листопада 2013 р.

Як визначити вік черепахи

Короткі відомості про черепах. Черепахи – одні з найдавніших тварин на Землі, своїм зовнішнім виглядом відрізняються від інших тварин наявністю панцира, який складається з двох щитів: спинного – карапакса і черевного – пластрона. На сьогоднішній день у світі існує близько 220 видів черепах (Testudines), а разом з підвидами – 340. Черепахи утворюють ряд зауропсидів (за старою класифікацією – плазунів). Перша черепаха (Proganochelys quenstedi) з'явилася в Мезозойську еру у Тріасовому періоді (понад 200 млн. років тому). З 26 родин дожило до наших днів тільки 12.
Місце проживання черепах. Живуть черепахи всюди: в пустелі, на високогір'ї, у лісах, болотах, ріках, озерах, морях та океанах – у місцях, де достатньо тепла. Багато видів черепах знаходяться на грані вимирання і потребують від людини допомоги та захисту.
Орієнтовно всі види черепах за місцем проживання можна об’єднати у три групи:
1). Сухопутні черепахи – утворюють одну родину. До неї входять приблизно 45 видів черепах, які об’єднані в 11 родів (це число не точне, оскільки родова і видова класифікація сухопутних черепах ще не завершена).
2). Прісноводні черепахи. До цієї групи належать 9 родин, які об’єднують понад 200 видів у 72 роди. Представників цієї групи черепах найбільше, оскільки вони мають відносно невеликі розміри, а також велику швидкість переміщення у воді та на суші.
3). Морські черепахи об’єднані у 2 родини. Всього залишилося 7 видів морських черепах, які утворюють 6 родів.
Європейська болотна черепаха. Є один вид черепах і в Україні – європейська болотна черепаха. Належить до родини «Прісноводні черепахи (Emydidae)», роду «болотні черепахи (Emys)». Довжина панцира болотної черепахи іноді сягає 30 см. В Україні вид поширений повсюдно, в степовій зоні - (Дунай, Дніпро, Дністер, Буг); у водоймах відкритих рівнин і у передгір'ях (заплави річок, озера, стариці, болота, меліоративні канали); населяє водойми зі стоячою або слабо проточною водою; у Карпатах (зустрічається до висоти 500 м над рівнем моря).
Парування у травні. Самки відкладають яйця у ямки, викопані у ґрунті. Панцир новонароджених черепашенят сягає 2-3 см. Статевозрілими болотяні черепахи стають у віці 6-15 років. Харчуються болотяні черепахи дощовими черв’яками, молюсками, комахами та їх личинками, рачками, рибою, земноводними, іноді мертвеччиною. Поїдають також водорості та м'які частини деяких вищих рослин (кульбаби, конюшини, щириці).
Масовий відлов з метою утримання в тераріумі є загрозою існування популяції черепахи болотної: по-перше, у домашніх умовах не завжди черепаха виживає і гине; по-друге, якщо й черепаха виживає, вона не може дати потомство, що не менш шкідливо. Європейська болотна черепаха занесена до Червоної книги України.
В умовах неволі черепаха живиться рибою, дощовими червами, сирим м'ясом.
Визначення віку болотної черепахи. Черепах можна легко розпізнати за їх зовнішнім виглядом. Вони мають панцир, який складається з двох щитів: спинного – карапакса і черевного – пластрона. Зверху у болотної черепахи (та й у багатьох інших) панцир покритий симетричними роговими щитками. На спинному щиті виділяються шийний, хребетні, бічні і краєві щитки, на черевному – горловий, міжгорлові, плечові, грудні, черевні, стегнові, задньопрохідні, пахвові, пахові і міжкрайові щитки. Кожен щиток росте самостійно і на ньому зростають концентричні річні кільця неправильної форми, за кількістю яких визначається вік черепахи. Біля країв щитка кільця розташовані густіше.

Немає коментарів:

Дописати коментар